Google Táblázat – Segítség a mindennapi munkában

Google Táblázat – Segítség a mindennapi munkában

Az adatok rendszerezése, a különböző dokumentumok iktatása, a kimutatások és a diagramok elkészítése nem minden esetben egyszerű. A Microsoft Office Excel is kiváló segítséget nyújthat ebben, éppen ezért érdemes alaposan kiismerni. Azonban létezik egy on-line lehetőség – a Google Táblázat, ami még könnyebbé teheti a munkát.

Hogy miért ilyen remek ez a program?

Bár a használatához internet elérés kell, de pont ennek köszönhetően lesz bárhol és bármikor elérhető a táblázat. A saját tárhelyedre mentheted el, így nem kell az adathordozók miatt aggódnod, könnyen tarthatsz előadást akárhol és akármikor. A programnak emellett is megannyi előnye van, többek között az automatikus mentés – nem veszik el egy módosítás sem; a megosztási opció – a másokkal közös munka lehetősége.

Google-Tablazat-Eszkozok-Urlap

 

Szeretnéd megkönnyíteni a munkádat?

Akkor itt az ideje, hogy a Google Táblázat mesterévé válj. És ebben segíthet neked az oldalon található cikksorozat. Ebben ugyanis részletesen bemutatom a programot, hogy így minden benne rejlő lehetőséget kiaknázhass.

Olvasd vissza a cikkeket, ha

  • csak most ismerkedsz a programmal.
  • szeretnél többet tudni a Google Táblázatról.
  • most hoztál létre Google fiókot és csatlakoznál a táblázatkezelő program ismerőinek táborába.
  • szeretnéd megkönnyíteni és leegyszerűsíteni a munkádat.

ITT találod a korábbi cikkeket.

Mai cikkemben folytatom az ismertetést. Lássuk, mit rejt még a menürendszer!

Eszközök

Google-Tablazat-EszkozokŰrlap létrehozása

Ennek az opciónak köszönhetően csupán egy kattintásra van szükséged ahhoz, hogy létrehozz egy, a táblázatoddal azonos elnevezésű űrlapot. (Ilyenkor pedig egy új menüpont is megjelenik a programban.) Ez lényegében egy kérdőív, amiben kérdések és válaszok szerkesztésére nyílik lehetőséged. Ezzel még egyszerűbbé válik a kimutatások készítése, illetve a munkatársak véleményének megkérdezése. Az eredményeket egy táblázatban összegezheted, amelyet természetesen hasonlóan könnyen szerkeszthetsz. Ezt a lehetőséget, azaz a Google Űrlapot, következő cikksorozatomban részletesen bemutatom majd.

Szkriptszerkesztő

Ha szeretnél szkripteket készíteni, új függvényparancsot megadni, akkor ezt kell választanod. A szerkesztőpanel új ablakban nyílik meg, amiben megannyi opcióra nyílik lehetőséged.

Helyesírás-ellenőrzés

Ez az opció kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy saját magadat leellenőrizd. Ezt kiválasztva megjelenik egy kis ablak, amelyben szóról-szóra átnézheted a táblázatot, és kijavíthatod a helytelenül írt szavakat.

Automatikus kiegészítés

Jóval egyszerűbb lesz az adatok bevitele, ha ezt a funkciót bekapcsolod. Ugyanis ha az adott oszlopban már szerepel egy bizonyos szöveg vagy számérték, akkor a rendszer felajánlja ennek beírását. Például ha a C oszlopban szerepel a „Beérkezett levél” felirat, és te öt sorral lejjebb elkezded ezt begépelni, akkor az Enter billentyű lenyomásával fogadhatod el a felajánlott opciót.

Értesítési szabályok

Ha másokkal is megosztod a dokumentumot, akkor itt állíthatod be, hogy milyen esetben kapj értesítést. Ez lehet minden egyes módosításkor, vagy ha valaki beküld egy űrlapot; és ezt megkaphatod e-mailben naponta kivonatolva, vagy azonnal is.

Munkalap védelme

Ennek az opciónak szintén akkor veheted a legnagyobb hasznát, ha mással megosztva szerkeszted a táblázatot. Ugyanis bizonyos tartalmak és cellák módosítását konkrét feltételekhez köthetsz, illetve megtilthatsz.

Személyes könyvtár

Biztosan sok esetben találkoztál már azzal a problémával, hogy a különböző programok nem ismerték fel az általad begépelt szöveget. A Google Táblázatban saját könyvtárat készíthetsz, így ez nem fog problémát jelenteni egy esetben sem.

Egy újonnan megjelent menüpont: Űrlap

Google-Tablazat-UrlapHa a táblázat szerkesztése közben létrehozol egy űrlapot, akkor új menüpontként jelennek meg ennek kezelési lehetőségei. Itt lehetőséged nyílik a szerkesztésre, az űrlap elküldésére és megtekintésére. Emellett beágyazhatod honlapba, illetve elérheted a válaszok összegzését is.

 

Tedd egyszerűbbé a munkádat, és használd ki te is a Google Táblázat megannyi lehetőségét. Ismerd meg és sajátítsd el a különböző lehetőségeket, hogy így néhány kattintással készíthess kimutatást, grafikont, illetve kiváló rendszerezést. Mindez a cikksorozatomnak köszönhetően még egyszerűbb lesz – hiszen részletesen megismerheted a program rejtélyeit.

Érdekelnek hasonló cikkek ebben a témakörben? Kattints IDE!

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!

Kérdésed van, hozzászólnál? Itt alul tedd!