Google Keep: Lépj a tettek mezejére!

Google Keep – Lépjünk a tettek mezejére!

A Google egyes alkalmazásai rengeteget segíthetnek a mindennapi munkavégzésben. A feljegyzések készítésének, az elvégzendő listák összeállításának és az emlékeztetők beállításának nagymestere nem más, mint a Google Keep – a felhő alapú jegyzettömb.

Hogy mit érdemes róla tudni?

Akárcsak a többi Google program, ez is egyszerűen elérhető a regisztráció után. Ha már rendelkezel felhasználói fiókkal, akkor csupán néhány kattintás, és máris eljuthatsz a saját oldaladhoz. (Erről bővebben az előző bejegyzésemben olvashatsz.) Továbbá fontos tudni, hogy ez a program webes felületen és mobilon egyaránt elérhető – az alkalmazás letöltéséről és használatáról a cikksorozat következő részeiben lesz szó. A Google Keep előnyeihez hozzátartozik még a megosztás lehetősége, a közös szerkesztés opciója, az egyszerű használat és a könnyű kiismerhetőség.

Téged már meggyőzött a Google Keep? Szeretnéd kipróbálni és használni a programot? Akkor eljött az ideje, hogy a tettek mezejére lépjünk.

Új bejegyzés létrehozása

  1. Először is nyisd meg az alkalmazást. Készülj fel, hogy a főoldalon most még egy nagy „fehérség” fogad majd, ahol a későbbiekben már megtalálhatod majd a bejegyzéseidet.
  2. Keresd meg a „második” fejlécet, azaz egy fehér szövegdobozt, ahol a Jegyzet… feliratot találod.
  3. Amennyiben egy szimpla feljegyzést szeretnél készíteni, kattints a feliratra, és írd le a szükséges információkat. Ha felsorolást írnál, akkor kattints az „Új lista” ikonjára, ami három négyzetet és egymással párhuzamos vízszintes vonalat ábrázol. Ha fényképes bejegyzést akarsz készíteni, akkor a második ikont válaszd, és kattints a „kis tollra” amennyiben rajzzal illusztrálnád a bejegyzést.
  4. Ha már a jegyzet szerkesztésénél tartasz, ne feledkezz meg a címadásról se. Ez segít, hogy a későbbiekben könnyebben rátalálj és csoportosítsd a feljegyzéseket.
  5. Minden fontosat felírtál? Akkor kattints a „KÉSZ” opcióra, és máris elmentheted a szöveget.

Szerkesztési opciók

Több lehetőség is kínálkozik arra, hogy egyedivé tedd az adott feljegyzést. Ezeket már a mentés előtt, de akár az után is elérheted, úgyhogy aggodalomra semmi ok, utólag is bármikor elvégezheted a fontosabb módosításokat.

Emlékeztető

Az egyes bejegyzésekhez beállíthatsz emlékeztetőt, amelyhez konkrét dátumot és helyszínt is hozzárendelhetsz. Ennek ikonja egy kéz, amelynek kinyújtott ujja egy körre mutat – ezt megtalálod a bejegyzésekre kattintva, a funkció lista első helyén.

Megosztás

A jegyzetekhez vagy listákhoz együttműködő embereket is hozzárendelhetsz. Ehhez a már más programokból is jól ismert ikonra kell kattintanod (emberke plusz jellel), és az e-mail címet megadva elmentened a változtatást. Ezt követően a megjelölt felhasználó e-mailben értesül a partnerségről, és ettől kezdve már ő is módosíthatja a bejegyzést.

Megjelenés

Ha szereted színeket, ráadásul ezek megkönnyítik a rendszerezést, akkor van egy jó hírem – az egyes bejegyzéseknek különböző hátteret készíthetsz. Ebben a kis „festékpaletta” lesz segítségedre – vezesd efölé az egered és válaszd ki az ideális árnyalatot.

Kép hozzáadása

Amennyiben egy-egy bejegyzéshez szükséges a fotó beszúrása is, akkor kattints a negyedik ikonra. Ekkor máris megnyílik egy új ablak, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a számítógépedről fotót tölts fel a programba.

Archiválás

Ha egy jegyzetre már nincs szükséged, vagy csupán egy emléket szeretnél megörökíteni, akkor válaszd az archiválás opcióját. Ezzel az adott jegyzetet máris áthelyezheted az Archívumba, amit a későbbiekben a menürendszerből érhetsz el – a főoldalról ugyanis eltűnik.

További lehetőségek

A funkció sor végén található „három pontra” kattintva elérheted a további lehetőségeket. Itt találod

  • a címke és a rajz hozzáadásának,
  • a jelölőnégyzetek megjelenítésének, illetve
  • a képi szöveg beolvasásának opcióit.

Amennyiben a már kész jegyzet funkciósoránál kattintasz ugyanarra a három pontra, akkor a törlés, a címke hozzáadás, a másolat készítés a Google Dokumentumba való másolás lehetőségeire bukkanhatsz.

 

Hozz létre saját Google fiókot, és vedd használatba a különböző alkalmazásokat. Látogass el a Google Keep oldalára, készítsd el a mindennapok feljegyzéseit és listáit, olyan formában és stílusban, ahogy az számodra a legideálisabb.