Google Drive – Fájlok rendezése

Létrehoztad? Akkor rendezd is!

A Google különböző alkalmazásai rengeteget segíthetnek a munkádban, hiszen a különböző programok kiváló lehetőségeket rejtenek. Szöveget, táblázatot, űrlapot és prezentációt egyaránt létrehozhatsz, szerkeszthetsz, megoszthatsz másokkal – mindehhez csak a megfelelő applikációt kell létrehoznod.

De mindenek előtt egy fontos lépés vár rád

A Google alkalmazások használatához regisztrálnod kell a felületre. Ne aggódj, ez csupán néhány rövid lépést jelent, de ezt követően egy egész új világ nyílik meg előtted.

 1. Keresd fel a www.google.com oldalt, a jobb felső sarokban pedig kattints a „Bejelentkezés” opcióra. Itt válaszd a regisztráció lehetőségét, és az utasításokat követve hívj életre egy felhasználói fiókot.
 2. Kattints a www.gmail.com honlapra, és hozz létre egy e-mail fiókot. Ezzel ugyanis a későbbiekben minden programot használhatsz.

És ezzel máris létrehoztad a saját Google fiókodat, amihez egy Drive tárhely is tartozik. Ezt elérheted a levelezőn keresztül és a kereső főoldaláról – jobb felső sarokban található 3×3-as négyzetre kattintva, vagy akár direkt linkkel is (www.drive.google.com).

Hogy ezeket az útvonalakat miért érdemes még álmodból felkeltve is tudni?

A rendszer minden egyes létrehozott dokumentumot, megszerkesztett táblázatot vagy kitöltésre váró űrlapot a Google Drive tárhelyedre ment el automatikusan. Tehát ha véletlenül bezárnád, vagy egy másik gépen nyitnád meg az előkészített dokumentumot, akkor itt bármikor megtalálhatod.

Főleg ha átlátható rendszert alkotsz

Az irodai munka nem csak a mások által is látható rend fenntartásáról szól. A mindennapi munkában megannyi dokumentum születik meg, mind offline a laptopon, mind online a Drive-on. Ahhoz, hogy gördülékenyen haladhass a teendőiddel a mindennapok során, elkerülhetetlen egy átlátható rendszer létrehozása. Egy jól kialakított struktúrára nélkülözhetetlen, hogy egyszerűen megtalálhasd az aktuálisan szükséges jegyzőkönyvet, vagy memot.

Hogyan hozz létre ilyen rendszert?

A számítógépen különböző mappák létrehozásával lesz elérhető az átlátható rendszer. A Google Drive-on azonban ennél több lehetőség is vár. Íme most néhány, a mindennapi munkát megkönnyítő tipp.

Rendszerezésre fel

Ahhoz, hogy szép rend legyen a lakásban, elengedhetetlenül be kell szerezni néhány dobozt. Így mindennek meglesz a saját helye, minden esetben tudni fogod, hogy mit merre kell keresned.

Nincs ez másképp az online világban sem

Ahhoz, hogy a Drive-on könnyen megtalálhasd a dokumentumokat, hozz létre néhány mappát. Ezeknek találó elnevezést adva még évek múlva is tudni fogod, hogy merre keresd a szükséges „papírokat”.

A létrehozás menete

 1. Kattints az oldal bal oldalán található menüsor tetején lévő „Új” gombra.
 2. Válaszd a Mappa lehetőséget.
 3. Nevezd el az új „dobozod”.
 4. Kattints a létrehozásra.

És a további lehetőségek

A létrehozással még nem ért véget a rendszer kialakítása, ugyanis a Drive-ban további opciókkal teheted még átláthatóbbá a struktúrát. Ha jobb gombbal rákattintasz az adott mappára, akkor máris kiválaszthatod a számodra ideális lehetőségeket.

Csillagozás

Ha ezt az opciót választod, akkor a mappára egy láthatatlan csillagot tehetsz. Ennek ugyanis nem lesz látható végeredménye, de sokkal könnyebben rábukkanhatsz majd a későbbiekben a „dobozra” – csupán a bal oldali menüsor „Csillagozva” opciójára kell kattintanod. Ez különösen hasznos, ha a mappáid száma eléri a húszat vagy harmincat.

Szín módosítása

Ezt a lehetőséget neked találták ki,

 • ha szereted a színeket,
 • ha látható megkülönböztetésre vágysz,
 • ha vizuális típus vagy,
 • ha szereted a színkódolást, és
 • ha kiváló rendszerre vágysz.

A Google Drive tárhelyedet néhány kattintással kiszínezheted, ezzel is elősegítve a rend kialakítását. Így garantáltan minden mappát könnyen megtalálhatsz, és az összetartozóakat akár egy színnel is jelölheted.

További lehetőségek

A mappákat átnevezheted, áthelyezheted és megoszthatod másokkal. Emellett bármikor letöltheted, de a részletek megjelenítéséhez is csak néhány kattintásra van szükség.

Alkosd meg te is a kiváló rendszert, amiben bármikor könnyedén rátalálhatsz a keresett dokumentumra. Használd ki a Google Drive lehetőségeit, és hozd létre az egyedi struktúrát.