Google Diák Készítsünk prezentációt 6. – Praktikus apróságok

Google Diák – Készítsünk prezentációt 6.

Egy előadás megtartása minden esetben komoly feladat. Alapos felkészülés szükséges hozzá, hiszen a pontos információk megismeréséhez elengedhetetlen a részletes kutatás. A rengeteg megismert adat között pedig megfelelően kell súlyozni, hogy ne maradjon ki semmi lényeges, de ne is nyúljon túl hosszúra az előadás.

És az utánajárás még csak a kezdet

Hiszen nem csak információgyűjtéssel, hanem önmagadat trenírozásával is készülnöd kell. Az előadáson érdemes folyamatosan ügyelned a beszédstílusodra, a fogalmazásra és természetesen a gesztikulációra. Éppen ezért még nehezebb a dolgod, hiszen mindenre egyszerre odafigyelni nem egyszerű.

De ebben nyújthat segítséget egy prezentáció

Ha diasort készítesz az előadásodhoz, akkor folyamatosan előtted lesz egy vázlat, amit szabadon használhatsz. Így ha megakadnál, akkor elég csak rápillantanod, és máris folytathatod a beszédet. Ettől jóval gördülékenyebb lesz az egész, és a hallgatóság is könnyebben tud figyelni.

Na de hogyan készíts prezentációt?

Ebben nyújt segítséget a Google alkalmazása, amellyel rövid idő alatt létrehozhatsz egyet. Az egyszerűen használható programmal készíthetsz vázlatot, ami hű segítőtársad lesz.

És mit érdemes tudni a Google Diák alkalmazásról?

Cikksorozatomban részletesen bemutatom a programot, nem jelenthet gondot a szerkesztés, ha végigköveted az írásokat. Lépésről-lépésre haladhatsz, így téve egyre színesebbé és változatosabbá a prezentációt.

Lássuk most röviden, hogy hol tartunk most.

 1. A regisztrációt követően máris létrehozhattál egy új diasort a Google Drive tárhelyeden.
 2. Az alapvető diatípusok segítségével gyorsan és könnyedén megalkothattad az előadás „csontvázát”, amelyen már a vázlatpontok is szerepelnek.
 3. Ezt követően a betűstílusok és a háttér megváltoztatását mutattam be. Ennek segítségével igazán színessé és változatossá tehetted a diákat, így kölcsönözve nekik figyelemfelkeltő megjelenést.
 4. Az egyes illusztrációs lehetőségeket is bemutattam már, amelyek használatával még átláthatóbbá teheted az elhangzottakat.
 5. Az előző bejegyzésben pedig az animációkra tértem ki, amikkel mozgalmassá és érdekessé varázsolhatod a prezentációt.

Ha ezeket a lépéseket végigkövetted, akkor mostanra már egy szinte kész diasorral büszkélkedhetsz. Most, a program megismerésének végéhez közeledve néhány praktikus tanács vár rád, amelyekkel még különlegesebbé teheted a prezentációt.

Beszúrás

A menüsor „Beszúrás” opciójára kattintva remek lehetőségek nyílnak meg előtted.

 1. Szövegmező – Ha kevesled a dián szereplő helyet, akkor szúrj be további szövegmezőket. Ez úgy viselkedik akár egy szövegdoboz, ahhoz hasonlóan szerkesztheted, alakíthatod a megjelenését.
 2. Grafikon – Ha az elhangzottakat szeretnéd saját grafikonnal alátámasztani, akkor ezt könnyedén megteheted, csupán a megfelelő opció kiválasztására van szükséged, és máris kész az egyedi dia.
 3. Videó – Ha a témádhoz tökéletesen illő videóra bukkantál, akkor ezt oszd meg a hallgatósággal is.
 4. Word Art – A szavak művészi megjelenése csupán pár kattintásba kerül, bátran használd ki ezt a lehetőséget.
 5. Táblázat – A diák megformázása során táblázatot is beszúrhatsz, amely sokat segíthet az információk rendszerezésében.
 6. Diaszámozás – Ha tudod magadról, hogy nagyon izgulós típus vagy, akkor érdemes a lehető legtöbb biztonságot adó lehetőséget megragadni. A diák beszámozása tökéletes mankó, hiszen segít az előadás megtartásában.
 7. Diák importálásaKorábban elkészített prezentációból, vagy lementett előadásból egyaránt beilleszthetsz diákat, és ezek szerkesztését egy kattintással (beszúrás előtt megfelelő opció kiválasztásával) az adott stílushoz igazíthatod. Egyszerre több diát is importálhatsz, és különböző prezentációkat is felhasználhatsz.
 8. Speciális karakterek – Ha a témád megköveteli, akkor nyugodtan tüntesd fel a különleges karaktereket, amiket kiválaszthatsz a program saját „tudástárából”. A keresés még gyorsabb, ha rajztudásodat kamatoztatva keresel rá a szimbólumokra.

A Google Diák alkalmazása remek segítség a kiváló prezentáció elkészítésében. Ha minden lehetőséget szeretnél megismerni, akkor térj vissza legközelebb is, és tökéletesítsd az előadásodat a programmal.