Google Diák – Készítsünk prezentációt 2.

Google Diák – Készítsünk prezentációt 2.

Reggel felkelsz, megiszod a kávéd és úgy érzed, hogy egy újabb unalmas nap vár rád. Bemész dolgozni, leülsz a számítógéped mögé és megnyitod a szükséges dokumentumokat. Rátekintesz az irathalmazra az asztalodon, és úgy gondolod, hogy sohasem fogsz a végére érni. Majd bejön a főnököd, és megkér, hogy a következő meetingen tarts előadást, amihez lehetőleg különböző kimutatásokat is használj fel.

Google-Diak-Prezentacio-2

Kétségbe esel?

Pedig nem kellene!

Egy előadás megtartása rendkívül hasznos. Kiállni mások elé, és számukra egy élvezetes prezentációt tartani – ez egy különleges kihívás, aminek legyőzése során te magad sokat fejlődhetsz. Ráadásul a felkészülés alatt garantáltan nem fogsz unatkozni.

Hogy miért nem?

Mert a különböző kimutatások elkészítéséhez használhatod a Google Táblázatok programját, amelyben színes és átlátható grafikonokat készíthetsz, akár pillanatok alatt. Ezeket kedvedre formálhatod, felhasználva a benned rejlő kreatív erőt. Rengeteg újdonságot tapasztalhatsz meg a kutatások és az információk feldolgozása közben.

Mindezekből pedig különleges prezentációt állíthatsz össze, amelyben a Google Diák alkalmazása segíthet.

Na de mégis hogyan?

Cikksorozatomban részletesen bemutatom a Google Diák prezentáció-készítő alkalmazását. Így könnyedén alkothatod meg a látványos „segédeszközt”. Korábbi írásomban bemutattam az első lépéseket, amelyek alapján egyszerűen létrehozhatod az – egyelőre – üres diasort.

És most tovább indulunk az úton!

Hogyan kezdj neki a szerkesztésnek?

 • Mielőtt nekilátnál a prezentáció elkészítésének, mindenképp alaposan nézz utána a témádnak. Mélyedj el az adatokban és fedezd fel az összefüggéseket, amelyeket másoknak meg akarsz mutatni.
 • Készítsd el az előadásod vázlatát, hogy tudd, mit is akarsz pontosan elmondani. Ehhez használhatod a Google szövegszerkesztő programját, amit akár másokkal megosztva is szerkeszthetsz.
 • Amint összeállít a fejedben (és a dokumentumban) a váz, csoportosítsd az információkat, és gondold át, hogy milyen diasort készítenél hozzá.
 • Találd ki az illusztrációt, készítsd el a szükséges grafikonokat és táblázatokat – mindezeket pedig egy mappába mentsd el.
 • Ezt követően nyisd meg a Google Diák programot és láss neki a szerkesztésnek.

A „csontváz”

A prezentáció készítésének legkönnyebb módja, ha először elkészíted a teljes, vázlatos diasort. Amint ez kész van, kezdődhet a kreatív feladat, azaz az illusztráció elkészítése és a stílus kiválasztása. Most lássuk, hogy készítheted el az előadás „csontvázát”.

Kezdő lépések

Google-Diak

Ha megnyitsz egy új diasort, akkor kezdetben az ún. Címdia fogad majd. Mint ahogy a szöveg mutatja, ezen – a megfelelő helyre kattintva – feltüntetheted a címet és az alcímet.

Haladó lépések

Az eszköztár bal szélén találsz egy plusz jelet, és mellette egy lenyíló fület.

Amennyiben csak a plusz jelre kattintasz, a program automatikus egy, az éppen aktuális diával megegyező típust fog beszúrni. Tehát ha a jelenlegi állapotban választod ezt az opciót, akkor a második is egy Cím dia lesz. Azonban ha a lenyíló fülre kattintasz, akkor más opciók közül is választhatsz. Hogy mégis milyen lehetőségeid vannak?

Diatipusok

 • Cím dia – Cím és alcím megadására alkalmas.
 • Szakaszfejléc – Az egyes fejezeteket könnyedén elválaszthatod ezzel a diával, amire egy címet kell csak felírnod.
 • Cím és szövegtörzs – A dia elnevezése mellett egybefüggő szöveg beírására van lehetőséged.
 • Cím és két oszlop – A címsor alatt két oszlopba írhatod a szöveget.
 • Csak cím – Csupán címsort tartalmazó dia.
 • Egy oszlopos szöveg – A címsornak és  szövegnek találhatsz helyet, de csak a dia egyik felén.
 • Főpont – Egy szövegdoboz található rajta, amibe egy-egy kiemelt tételmondatot érdemes feljegyezni.
 • Szakaszcím és leírás – Kettéosztott dia, ami az adott szakasz leírásához is biztosít helyet.
 • Képfelirat – Kis szövegdobozzal az alján kitűnő választás a képek beszúrásához.
 • Nagy szám – Két szövegdoboz található rajta, az egyikbe kiemelést, a másikba magyarázatot érdemes beszúrni.
 • Üres – A dián semmi nincs.

Mindezek fényében néhány kattintással elkészítheted a vázat. De hogyan öltöztesd fel? Milyen kreatív megoldásokat alkalmazhatsz? Miképp alkoss egyedi előadást? Következő cikkemben erre is fény derül.

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!

Kérdésed van, hozzászólnál? Itt alul tedd!

3 thoughts on “Google Diák – Készítsünk prezentációt 2.

 1. Molnar

  A Diákon csináltam prezentatációt és PowerPointba mentettem,már órakor a menti.mit kell most csinálni?.
  Én nem értek hozza,csak mondtak,hogy csináljak egy kiseloadast.
  Mi,az,hogy PowerPointba menteni?csak úgy rakatttintottam,de nem tudom,mi az.
  K.

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Katalin, ennek nem kellene ilyen sokáig tartania. A Diákból valóban Power Pointba érdemes menteni. A Power Point a Microsoft Office programcsomag prezentáció készítő és lejátszó programja.
   Ha ennyire sokáig tart, akkor érdemes lenne megszakítani, és a mentést újra elindítani. Nyilván függ a prezentáció hosszától és bonyolultságától is, de én most mentettem egy Diák prezentációt Power Pointba, és kettőt se pislantottam, már készen volt.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.