Google News: Ne maradj le a legfontosabb hírekről

Ne maradj le a legfontosabb hírekről, a válogatásban segít a Google News (Google Hírek)

A Google programjainak tárházából már többet is megismerhettél a cikksorozatokban, a listának azonban még mindig nincs vége. Az eddigiek során már bemutatott fordító, felhő alapú jegyzettömb, videomegosztó és térkép mellett most egy újabb alkalmazást veszünk górcső alá, ami nem más, mint a News.

A jó vezető tájékozott

Az intelligens, vezető szerepet betöltő emberek alapvető jellemzője a tájékozottság, ami nem korlátozódik le azokra, melyek közvetlenül érintik a saját munkájukat. Profi irodavezetőként Te sem kaphatod fel a fejed meglepődve, ha a világ újdonságai, az egyes térségeket ért problémák vagy az üzleti élet történései kerülnek szóba.

A Google kitalálta a gondolataimat

Az óriási kínálatot a fizikai termékek esetén már megszoktuk, de a számunkra legmegfelelőbb hírportál keresése során is szembesülünk a jelenséggel.

Az információ bődületes mennyiségű csatornából zúdul ránk párhuzamosan, így lehetetlen kihívás, hogy az összes jelentős forrásból napi szinten tájékozódjunk. A napunkból – legalábbis magamból kiindulva –  nagyjából 20-30 percet tudunk arra szánni, hogy a világban történő legfontosabb eseményeknek utánanézzünk.

Szerintem nem csak bennem merült már fel, hogy mennyire jó lenne egy olyan platform, ahol egy helyen összegyűjtésre kerülnek a legfontosabb cikkek. Valószínűleg ez a gondolat a Google csapatában is felmerült, ezért létrehozták a Google News felületét, ahol napról napra összeszedik a legnagyobb hírportálok vezető információit.

Tájékozódj a nagyvilágról időhatékonyan

A fejlesztés nagyon praktikus, ennek segítségével utazás vagy egy rövid szünet közben pár perc alatt utána tudsz nézni a világ kiemelt híreinek.

A felépítése az eddig megismert Google eszközökhöz hasonlóan egyszerű, könnyen kezelhető. Az alkalmazással nyomon tudod követni, mi történik szerte a világban, legyen szó hazánkról vagy a föld ellentétes pólusáról.

Egy témába több nézőponton keresztül nyerhetsz betekintést, az eszköz legnagyobb előnye véleményem szerint mégis az, hogy kiválaszthatod azokat a területeket, amire kíváncsi vagy.

A GoogleNews-ban megjelenő hírek egy számítógépes algoritmus alapján kerülnek listázásra – a múltbeli tevékenységeid alapján –, ami meghatározza, melyik keresési eredmények és milyen sorrendben váljanak láthatóvá.

A főoldal

Az oldalra a news.google.com oldalon, a Google fiókodba történő bejelentkezés után vagy a keresőbe begépelve is eljuthatsz.

A felületet megnyitva a főoldalon először a vezető hírekkel találkozol, melyek a gazdasági vagy bulvár területről ugyanúgy érkezhetnek, mint az általános információkra kihegyezett, nagy látogatószámmal rendelkező oldalakról.

Ebben az esetben nincsenek elkülönítve az egyes kategóriák, így a hazain kívül a nemzetközi, az üzleti mellett pedig a sport híreket is olvashatod. A felhozatalt színesíti, hogy az ismert portálokon felül –  origo, hvg, index vagy portfolio – a kisebb, helyi érdekeltségű online felületek is megjelennek, így biztosan nem maradsz le a legfontosabb információkról.

A felső sáv

A kezdő oldalon a vezető hírek mellett a felső sávban a helyi, valamint a célzottan Neked ajánlott újdonságok is egy csokorba szedve tűnnek fel az ’Önnek’ fül alatt. Ugyanebben a részben lehetőséged van megadni a helyet is, az alapértelmezett beállítás Magyarország, a fület lenyitva viszont a világ bármely országára rákereshetsz.

A felső szakaszban lévő keresővel gyorsan rátalálhatsz egy-egy olyan információra, ami kifejezetten érdekel. Szintén a kezdőlap a jobb oldalán lévő dobozokban jelennek a hírekben szereplő főbb címszavak, ez alatt pedig a tartózkodási helyednek megfelelően a várható időjárás az aktuális, illetve a következő két napra nézve. A meghatározott terület alapján egyébként az ott történt fontosabb események is kiemelésre kerülnek a legkülönbözőbb témakörökben.

Ha tovább görgetsz, akkor a szerkesztők ajánlatait találod meg, ami jelentheti pl. a hir24, a Magyar Nemzet vagy éppen a Nők Lapja Café portálokat. Itt a cikkeken túl grafikák és videók is feltűnek, illetve ezek a szakaszok hivatkozásokat is tartalmazhatnak, amiket szintén a Google csapata választ ki.

Mi szól a Google News mellett?

A kezelése nagyon könnyen elsajátítható, ezen kívül – a Google más alkalmazásaihoz hasonlóan – személyre szabható, így a beállításokat az érdeklődésed alapján tudod finomra hangolni.

Az elsőre rendszertelenül történő szörfölgetésbe rendszert vihetsz azzal, ha a saját szájízednek megfelelően kialakítod az egyes, Téged érdeklő témaköröket. Ennek konkrét lépéseivel a következő bejegyzésben térünk ki.