Az örökmozgó szangvinikus

Az örökmozgó szangvinikust messziről felismerheted, azt is elmondom, hogyan javíthatsz a hibáin

Az előző bejegyzésben nagyvonalakban bemutattam a négy alapvető személyiségtípust a legfontosabb jellemzőikkel. A következő cikkekben részletesebben foglalkozom az egyes csoportokkal, górcső alá véve mi alapján ismerhetők fel az egyes helyzetekre adott reakciók szerint. Vágjunk is bele, kezdjük az örökmozgó szangvinikusokkal!

Már a megjelenéséről könnyen megismered

Egy szangvinikus külső megjelenésében is eltér az átlagostól. Már a ruházatáról könnyen felismerhető: a kiegészítőivel azonnal kilóg a sorból, amit a színes, mintás ruhadarabok mellé visel – ugyanez érvényes az olyan nagyobb értékű tárgyaira, mint a lakása vagy az autója. A lelkes, ötletgyáros, beszédes jelleme alapvetően feldobja a környezete hangulatát, melyek túl nagy dózisban érdekes szituációkba tudják keverni. A szétszórtságának tetőpontja, hogy nem csak az egyes használati tárgyait képes elhagyni. Időnként elfelejt egy-egy találkozót, vagy az óvodában hagyja gyermekét. Talán sosem nőnek fel igazán, a játékosság végigkíséri az életüket. Ebből kifolyólag a szigorú szabályok szerint élők nehezen értik meg őket. Az azonosulást tovább bonyolítja, hogy egyik pillanatról a másikra változnak meg az érelmei, az életvidámságot hirtelen letargia válthatja fel.

A társaság közepe

A szangvinikus személyiségtípus képviselői szinte mindig a társaság középpontjában állnak. Nagyon népszerűek, ami egyrészt életvidámságuknak, másrészt közvetlenségüknek köszönhető – gyakorlatilag bármilyen korosztállyal pillanatok alatt megtalálják a közös hangot. Tágra nyílt szemekkel figyelnek, bármiről mesélsz nekik, és izgatottan várják, hogy elérkezzen az az idő, amikor ők is megoszthatják a témával kapcsolatos tapasztalataikat. Érdeklődésüket egy dologgal nem tudod megfogni: a száraz adatokkal, tényekkel, így ha hatni akarsz rájuk, mindenképpen az eseményekre, sztorikra támaszkodj– minél jobb körítéssel tálalod ezeket, annál nagyobb lesz a sikered.

Mire számíts, ha ezzel a típussal kerülsz szembe?

Kell egy kis idő amíg a szangvinikus szalmaláng természetéhez alkalmazkodsz. A számlája pozitív oldalára írható, hogy egyáltalán nem haragtartó, pozitív, és optimista. Érdemes meghagyni a társaság középpontjában. Ilyenkor jól érzi magát, természetesen egyes helyzetekben kisebb kontrollra lehet szükség. Ontja magából az ötleteket, a spontaneitásán talán csak a türelmetlensége tesz túl: mindent azonnal meg akar valósítani – az sem baj, ha már tegnap sikerült alapon. Ne lepődj meg akkor, ha nem tartja be ígéreteit, szétszórt személyisége miatt ugyanis gyakran kerül összetűzésbe az idővel. Érdeklődését nehéz huzamosabb ideig fenntartani, ezért folyamatosan új ingerekre van szüksége annak érdekében, hogy ne unja el magát.

A munka számára játék

A szangvinikus alapvető személyiségjegyei a munkájában is megnyilvánulnak, kvázi játékként fogja fel azt. Hajlamos egyszerre több feladatot elvállalni. A teendőinek listáját olyan mértékűre tudja duzzasztani, amivel elbűvöli és csatlakozásra ösztönzi a munkatársait. A gondjai a határidők vészes közeledésével kezdődnek, ezeket ugyanis szinte képtelen tartani. A legideálisabbak számára azok a munkák, ahol csapatban tud tevékenykedni, érvényre juttathatja a kreativitását, hihetetlen problémamegoldó képességét. Nagyon könnyen és gyorsan alkalmazkodik, a pozitív beállítódása pedig igazi lelki fröccs lehet azok számára, akik körülveszik. Ebből fakadóan feltétlenül szükség van rájuk minden munkahelyen, hiszen számos helyzetben képesek feloldani a hangulatot.

Odafigyeléssel sokat fejődhet

A negatív tulajdonságain odafigyeléssel sokat finomíthat, az egyik legnagyobb gyenge pontja a kitartás hiánya. Ez a szerteágazó érdeklődési körére vezethető vissza, mert amint belekezd valamibe, szinte rögtön talál valami újabb, érdekesebb dolgot. Ezért vált, mielőtt igazán elmélyedt volna az előzőben. A szangvinikusokra vonatkozó egyik tanács, hogy egyes szituációkban érdemes lehet kevesebbet beszélniük, illetve figyelni arra a körülöttük lévő emberek reakcióira, vagyis arra, mikor kezdik unni magukat. Eleinte talán nehéz lesz a háttérbe vonulás, a kapcsolatok szempontjából viszont fontos, hogy mást is hagyjanak érvényesülni.  Az összeszedettség az élet számtalan területén hasznos, ezért érdemes lehet listákat vezetnie az elvégzendő feladatokról, majd kihúzni azokat, melyeket elvégzett. A határidőnaplóval elérhetik, hogy ne legyen folyamatosan az az érzésük, versenyeznek az idővel.

Az örökmozgó, életvidám, energiabomba szangvinikusokra tehát szükség van – ahogyan minden más személyiségtípusra –, a hihetetlen pozitivitásukkal könnyen feldobják az unalmas hétköznapokat. Ha a munkahelyünkön vagy családunkban találkozunk ezzel a típussal, érdemes türelemmel és megértéssel fordulnunk felé, illetve apró trükkökkel javítani a figyelmetlenségén.

2 thoughts on “Az örökmozgó szangvinikus

 1. Kozmács István

  Ezt a felületet találtam, mint lehetőséget a kérdésem feltételére.
  Kimutatás készítése után az elrejtett Kimutatásszerkesztőt hogyan lehet visszahozni, hogy használható legyen újra?

  Kerestem, nem találtam megoldást…
  Köszönettel:

  Kozmács István

  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves István,

   bele kell kattintani az elkészült kimutatásba és megjelenik a Kimutatásszerkesztő.

   Kőváry Orsolya

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.