Google Táblázat – Formázás tetszés szerint

Ma már megannyi program létezik, amelyek nagymértékben megkönnyíthetik az irodai munkavégzését. Ezek használata rengeteget segíthet a mindennapok során, éppen ezért érdemes alaposan megismerni őket. Ezek között találhatjuk a Google lehetőségeit is, többek között a táblázat kezelő programot.

Hogy mit kell tudni erről?

Cikksorozatomban részletesen bemutatom a program rejtelmeit, ezzel segítve a kezelést. Ha Te is szeretnél megtanulni a Google Táblázat (angolul Google Sheet) „nyelvén”, akkor most itt a lehetőség! Korábbi írásaimban (Google Táblázatok – Online táblázatkezelőGoogle Táblázat – Induljon a felfedezés!Google Táblázat – Mert mindenki megérdemel egy remek segítőtársat!) megismerkedhettél már a kezdő lépésekkel – a regisztrálással és a megnyitással. Ezt követően áttértem a menürendszer bemutatására – eddig alaposan áttekintettük a Fájl, a Szerkesztés, a Nézet és a Beszúrás opcióit.

Google-tablazat-formazas

De milyen lehetőségek rejlenek még a Google Sheetben?

Folytassuk most a menürendszer megismerését!

Formázás

Elsőre azt hihetnéd, hogy ennél a menüpontnál néhány egyszerű dolgot találsz majd. Azonban ha alaposan megtekinted, akkor több érdekességet is felfedezhetsz. Nézzük most szépen sorjában – az egyszerűbbtől haladva az összetettebb lehetőségig.

Mindenek előtt egy igen fontos dolog: bármilyen formázást egy kattintással törölhetsz, mégpedig – értelemszerűen – a Formázás törlése opcióval.

A szám „formátuma”

Formazas-szamEz az opció valószínűleg nem mindenki számára ismeretlen, ugyanis aki már használta a Microsoft Office Excel-t, annak ez ismerős lehet. Lényegében ennek segítségével néhány kattintással beállíthatod, hogy az adott cellába mit szeretnél beírni, így a program automatikusan formázza meg a tartalmat. Például, ha dátum kerül a cellába, akkor ezt beállítva éééé.hh.nn formátumot kapsz majd (Formázás/Szám/Dátum). Rengeteg lehetőség közül választhatsz, úgyhogy érdemes kihasználni ezt az opciót.

A tartalom formázása

Formazas-betumeret-igazitasA menürendszer Formázás pontjában találhatod meg a már jól ismert szerkesztési lehetőségeket, itt állíthatod be a Betűméretet, és változtathatod meg a betűk/számok stílusát (dőlt, félkövér, aláhúzott, áthúzott).

Szintén itt van az igazítás opciója is, amelynek segítségével a szöveget a cellán belül, neked tetsző pozícióba állíthatod. Vízszintesen és függőlegesen is változtathatsz a helyzetén, ezzel érve el a legszimpatikusabb beállítást.

Cellák alakítása

Előfordul, hogy a megfelelő táblázat elkészítéséhez néhány cellát egyesíteni kell. Ezzel nagyobb területet kaphatsz, és az adatok feljegyzése is átláthatóbb lehet. Ehhez jelölj ki annyi cellát ahányat szeretnél összevonni, majd kattints a Formázás/Cellák egyesítése opcióra.

Formazas-igazitasA Szövegtördelés lehetőségét szintén érdemes kihasználnod. Ha egy adott cellába jóval hosszabb szöveget szeretnél beírni, mint amennyi az alapvető beállítások mellett lehetséges lenne, akkor három opció közül választhatsz.

 1. Túlfolyás – A beírt szöveg teljes egészében látszik, de túlnyúlik a cella keretein. Ha ezt sok esetben használod, akkor egy idő után átláthatatlan lehet a táblázat.
 2. Körbefuttatás – A teljes szöveg látszik, de ezt a program automatikusan több sorba tördeli.
 3. Levágás – A szövegnek csak az a része látszik, ami a cella eredeti méretébe „belefér”. A program nem törli ki az ezen túlnyúló szöveget, de az nem lesz látható alapvetően.

Tipp: Ha szeretnéd megnövelni a cellád méretét, akkor ezt az oszlop tetején, vagy a sor elején teheted meg. Az egérrel könnyedén állíthatsz ezen, csak kattints a szélére és alakítsd a megfelelő méretre. Még gyorsabban a legszélesebb szöveghez igazítja a program az oszlop szélességét, ha az oszlop tetején a két oszlop határán az egér bal gombjával duplán kattintasz.

Feltételes formázás

Felteteses-formazasA Formázás menüpontjának talán ez a legösszetettebb lehetősége. Ezt az opciót kiválasztva beállíthatod, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett milyen formázás lépjen életbe. Pl. ha az adott cellába a „nem” szó kerül akkor piros, ha az „igen” akkor zöld színű lesz a háttér.

Lássuk most milyen formázási lehetőségek rejlenek itt!

 1. Egyetlen szín – A cella bizonyos színű, illetve betűstílusú lesz, ha teljesül a feltétel. A szabályt a „Cella formázása, ha…” opciónál állíthatod be, ahol rengeteg lehetőség közül választhatsz.
 2. Színskála – A cella formázása a benne található tartalomtól függően alakul. Itt a háttérszínt változtathatod, bizonyos skálán belül eltérőre. Pl. létrehozhatsz egy szabályt, amelynek alapján az adott cella 1-3-ig sárga, 4-7-ig piros, 8-10-ig zöld lesz.

És az utazásnak még messze nincs vége. A Google Táblázat felfedezőútja hétről-hétre folytatódik. Térj vissza legközelebb is, ha szeretnél további remek lehetőségeket megismerni, és ezzel könnyebbé tenni a mindennapokat.

Érdekelnek hasonló cikkek ebben a témakörben? Kattints IDE!

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!

18 hozzászólás a(z) “Google Táblázat – Formázás tetszés szerint” bejegyzéshez

 1. Somogyi Gábor

  Kedves Orsolya!

  Érdeklődnék, hogy a Google táblázatban létrehozható-e olyan cella kitöltési mód, amelyben adott listaelemek közül lehet kiválasztani a kívánt értéket?
  Ha igen, akkor hogyan?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Válasz
  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Gábor, igen, létrehozható ez a korlátozás. Jelölje meg azt a cellát, vagy cellákat, ahol ezt a korlátot alkalmazni szeretné. Kattintson az Adatok menü Adatok ellenőrzése menüpontra. Lista létrehozása kétféle módon történhet: a Feltételek sorban választhatja az Elemek listája opciót, ekkor a mellette lévő rubrikába be kell gépelni az elfogadható válaszokat vesszővel elválasztva, vagy a Tartományból származó lista opció esetén a mellette lévő rubrikába kattintva meg kell jelölni azt a tartományt valamelyik munkalapon, ahol a lista van.
   A korlátozás csak azokban a cellákban működik, amelyeken a kitöltés előtt beállította.

   Válasz
 2. Morvai Balázs

  Kedves Orsolya,

  Azt szeretném kérdezni,hogy a feltételes formázásban van-e olyan lehetőség, hogy adott cellát pl. egy a sorában levő másik cella értékének függvényében formázzak (és nyilván a formázást kiterjesszem az alatta levő cellákra is)? Azt látom, hogy van egy olyan opció, hogy egyéni képlet, de nem értem, hogy kell megadni.
  Válaszát köszönöm, üdvözlettel
  Morvai Balázs

  Válasz
  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Balázs!
   Egyéni képletbe egy olyan képletet, függvényt, egyenlőséget vagy egyenlőtlenséget kell megadni, aminek az eredménye IGAZ vagy HAMIS.
   Pl. ha az A1 cellát szeretné kiszínezni, ha a B1 cella értéke kisebb 3000-nél, akkor az A1 cellán a feltételes formázás egyéni képletébe a következőt kell írni: =A1<3000 és beállítani a kívánt formátumot.

   Válasz
 3. Szirányi Ákos

  Kedves Orsolya!
  A Google Táblázatok feltételes formázásánál elakadtam. Egy táblázatban azt szeretém egyetlen kitöltőszínes jelöléssel megoldani azt, hogy pl. az L3:L200 cella tartományban (ahol csakis számok vannak) jelölje meg azokat a cellákat, melyeknek az érték nagyobb, mint pl. az L1 cella értéke. Ha képletet akarok megadni, akkor mi a szintaktika? Pl. Nagyobb mint =L1 vagy nagyobb mint L1 vagy hogy kell beírni?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Válasz
  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Ákos,
   Az táblázatkezelők un. relatív hivatkozást alkalmaznak, vagyis, amikor pl. az A3 cellában az a képlet, hogy =A1+A2, akkor valójában az az összefüggést érti alatta, hogy az A3-hoz képest a tőle balra lévő második és első cellát adja össze. Ezért lehet a képleteket másolni ahelyett, hogy minden sorban be kellene gépelni a képletet újra.
   Ez a koncepció azonban mindenre igaz. Tehát az L1 cella az L3 cellától felfelé a második, de az L200-tól a felette lévő 199. helyen vagy. Hogy ne kelljen minden cellában egyenként beirogatni a képlet szintaktikáját, alkalmaznod kell az un. abszolút hivatkozást, vagyis dollárjelekkel kell fixálnod a feltételes formázásban az L1 hivatkozást. Ha kijelölöd az L3:L200 tartományt és az aktív cella (amelyiknek a kerete vastagabb) beállítod, a formázást, akkor azt kell írnod, hogy =L3>$L$1 Ebben a formátumban az L3 relatív hivatkozás, vagyis az alatta levő cellán már nem az L3-t, hanem az L4-t fogja érteni rajta, az L1 viszont rögzített.
   Remélem, így már meg tudod oldani a feladatodat.
   Orsolya

   Válasz
   1. Szirányi Ákos

    Kedves Orsolya!
    Köszönöm a gyors segítséget, működik!!
    Üdvözlettel
    Ákos

    Válasz
 4. Szabados Sándor

  Kedves Orsolya!

  Egy táblázatban soronkénti feltételes formázást szeretnék megvalósítani a háttér átszínezésével.
  Minden sorban van 3 cella (“M”;”N”;”O”) amiknek az értéke ‘Yes’ vagy ‘No’ lehet, ezek a cellák a feltételek.
  Az “M1″ cella formázása =AND($M$1=”Yes”;$O$1=”No”), tartomány A1:A28 = kék szín.
  Az “O1″ cella formázása =AND($N$1=”Yes”;$O$1=”Yes”), tartomány A1:A28 = lila szín.
  Ha egyik feltétel sem teljesül, akkor marad az alapszín.
  Így sikerült megoldanom egy sor színezését, de hogyan tudnám alkalmazni a többi sorra anélkül, hogy létre kelljen hoznom új szabályokat soronként beírva?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel
  Szabados Sándor

  Válasz
  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Sándor,
   a már megformázott sorok formátuma (a feltételes formázás is) átmásolható a többire. Jelen esetben jelöld ki a megformázott cellákat, kattints a formátum másolása ikonra (kis festőhenger, balról a 4.) majd jelöld ki azokat a cellákat, amelyekre a formátumot rá akarod másolni.
   Kőváry Orsolya

   Válasz
   1. Szabados Sándor

    Kedves Orsolya!

    Köszönöm gyors válaszodat, de sajnos nálam valamiért nem működik.
    A vezérlő képlet cellaszámait nem lépteti a formátummásoló, csak a tartományt bővíti ki
    és az irányított beillesztésnél is ugyanígy jár el 🙁
    Marad a gépelés 😉
    Üdvözlettel
    Sándor

    Válasz
    1. Kovary Orsolya Szerző

     Kedves Sándor,
     elnézésedet kérem, hogy előbb nem vettem észre, az a gond, hogy az O1 és M1 cellák hivatkozásába $ jeleket tettél. Enélkül írd meg a cellák feltételeit és másold a formátumot, ahogy korábban írtam. A dollározás (úgyis mint abszolút hivatkozás) azt okozza, hogy minden sorban az M1 és az O1 cellák értékét figyeli a feltételes formázás, nem pedig az adott sorét.

     Válasz
 5. Szabados Sándor

  Kedves Orsolya,
  kipróbáltam és működik, de csak az A1 cellát színezi nem a teljes sort (az első levelemben rosszul adtam meg a tartományt nem A1:A28 hanem A1:P1), de ha dollárjelet alkalmazok, akkor színezi az egészet, viszont úgy meg nem másolja 🙁
  Lehet ez a része még bug-os a programnak.
  Annyira nem nyugodtam bele, hogy még éjjel írtam rá egy szkriptet, és kicsit lassabb mint a feltételes formázás, de működik, ha érdekel szívesen megosztom.
  Üdvözlettel
  Sándor

  Válasz
  1. Kovary Orsolya Szerző

   A O1 és M1 cellák hivatkozását részben kell rögzíteni, vagyis $O1 és $M1 legyen.

   Válasz
 6. Szabados Sándor

  Kedves Orsolya,
  köszönöm, így már tökéletesen működik és másolható 🙂
  Üdvözlettel
  Sándor

  Válasz
 7. Kovács Dávid

  Kedves Orsolya!

  Létrehoztam egy google táblázatot, melyet több kollégámmal együtt szerkesztünk, mindegyikük külön email alapján lett meghívva szerkesztésre.
  Lehet-e olyan beállítást, funkciót létrehozni, amelyben mutatja egyfajta megjegyzés formájában, hogy az adott táblázat, adott celláját, ki módosította utoljára.
  Egyfajta aláírást szeretnénk létrehozni a cellákra, hogy későbbiekben ne kerüljön félreértésre a cella tartalma, ezáltal láthatnánk, hogy ki módosította utoljára.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Kovács Dávid

  Válasz
  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Dávid,
   A megnyitott táblázat menüsorában a Súgó menüpont után szerepel, hogy ki szerkesztette utoljára, és mikor. Erre a szövegre rákattintva láthatóak az szerkesztési előzmények azzal együtt, hogy ki módosította. A listában az egyes módosításokra kattintva megjelöli azt a cellát, amelyikben a módosítás történt.
   Nyilvánvalóan nem ez a legkifinomultabb rendszer, de alapszinten megfelelő lehet.

   Üdvözlettel:
   Kőváry Orsolya

   Válasz
 8. Harsányi Kata

  Kedves Orsolya!

  A cellába szeretnék képet beszúrni, ami sikerül is, viszont utána nem tudom formázni a képet. Azt szeretném, hogy a kép a cellával együtt mozogjon (ha elrejtem, az is tűnjön el stb.) Ez lehetséges?

  Előre is köszönöm a segítséget!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.