Google Táblázat: Tovább az úton – Adatok menü

Google Táblázat – Tovább az úton

Egy-egy programot kiismerni nem minden esetben egyszerű. Több napi alapos áttekintés szükséges ahhoz, hogy biztonsággal használni tudd és mindent egyszerűen megtalálj. Azonban a munka felgyorsításához gyakran igen hasznosak ezek a programok – éppen ezért érdemes megragadni azokat a lehetőségeket, amikor könnyen elsajátíthatod a kellő ismereteket.

Szeretnéd használni a Google Táblázatot?

Akkor a legjobb helyen jársz, mert cikksorozatomban részletesen bemutatom ezt a táblázatkezelőt. Ennek segítségével kiismerheted a benne rejlő lehetőségeket, amiket a munkád során is hasznosíthatsz. Így könnyebb lesz az adatok rendszerezése és egyszerűbb a kimutatások elkészítése.

Google-Tablazat-Adatok

Az ismerkedést már elkezdtük…

Korábbi cikkeimből megismerhetted a regisztráció és a belépés mikéntjét, valamint bemutattam már a menürendszer néhány pontját is. Ezek fényében sok mindenre képes vagy – többek között függvényeket és diagramokat hozhatsz létre, beszúrhatsz képeket, valamint rengeteg formázási opciót is beállíthatsz.

Mai cikkemben folytatom a bemutatást, és mi más is következhetne, mint a menürendszer következő pontja?

Adatok

Google-Tablazat-Adatok-menüEz az opció főleg a rendszerezésben nyújthat rengeteg segítséget, hiszen az adatok és a tartományok rendezésére, szűrésére és elnevezésére is lehetőséged van. Na de lássuk részletesen, hogy milyen opciók várnak rád ebben a menüpontban.

Munkalap rendezése

Ha szeretnéd az adott oszlopot ABC sorrendbe, illetve növekvő vagy csökkenő sorba rendezni, akkor kattints erre a lehetőségre. Ügyelj arra, hogy aktuálisan melyik oszlop celláját jelölöd ki, ugyanis a program automatikusan ennek rendszerezését ajánlja fel. Értelemszerűen a növekvő sorhoz az A→Z; a csökkenőhöz a Z→A kell választanod.

Tartomány rendezése

Ez az opció nem minden esetben látható, ugyanis ennek használatához ki kell jelölnöd egy tartományt – azaz több cellát. Ennek segítségével lehetőséged van az oszlop egy részének rendszerezésére, nincs szükség az egész átalakítására. Hasonlóan tudod használni az előzőekhez, A→Z és Z→A opciók közül választhatsz.

Rendezési tartomány

Néhány kattintással egyszerre több tartományt is rendezhetsz. Ehhez kattints az Adatok/Rendezési tartomány opcióra, és állítsd be a különböző feltételeket.

Névvel ellátott tartományok

A későbbi munkádat segítheti, ha az egyes cellákat (vagy egy nagyobb tartományt) elnevezel. Ezt megteheted az Adatok/Névvel ellátott tartományok menüpontban. A későbbiekben itt megtalálod az összes elnevezett részét a táblázatnak, amelyekre egy kattintás segítségével „átugorhatsz”.

Védett munkalapok és tartományok

Ha másokkal is megosztod a dokumentumot, és nem szeretnél mindenhez hozzáférést biztosítani, akkor ebben a menüpontban beállíthatod a feltételeket. Lehetőséged van engedélykéréshez kötni a szerkesztést, de akár konkrét embereknek adhatsz csak hozzáférést. Így például ha több munkatársaddal közösen állítotok össze egy prezentációt és te hozod létre a táblázatot, akkor a különböző embereknek eltérő tartományok (vagy munkalapok) szerkesztését engedélyezheted.

Szűrő és Nézetszűrő

Ezek az opciók különösen hasznosak lehetnek a számodra, mert a segítségükkel könnyen analizálhatsz és megtalálhatsz adatokat a táblázatban. Válaszd bármelyik opciót, és a cellában megjelenő lenyíló füllel formáld tetszésed szerint a szűrőt.

Kimutatás

A táblázatba már beírt adatokból egyszerűen szerkeszthetsz kimutatást. Ehhez kattints a menürendszer megfelelő opciójára (Adatok/Kimutatás), hogy egy új munkalapként megnyithass egy táblázatot. Ebben a jobb oldalon különböző beállítási lehetőségeket találsz. Ezeket formázva könnyedén testre szabhatod a kimutatást (sorokat, oszlopokat, értékeket, szűrőket állíthatsz be), amihez a táblázatod adott tartományának értékeit tudod felhasználni.

Ellenőrzés

A Google Táblázat lehetőséget biztosít a számodra, hogy ellenőrizd saját magadat. Ehhez különböző szabályokat állíthatsz be, amelyek alapján a program „áttekinti” a cellák tartalmát. Ha szeretnél biztos lenni benne, hogy kiváló munkát adsz ki a kezed közül, akkor érdemes felkeresned ezt az opciót.

Írd be az adatokat, rendszerezd őket és készítsd el a szükséges kimutatásokat! Mindebben a Google Sheet lesz a segítségedre, amelyet cikksorozatom segítségével alaposan megismerhetsz. Térj vissza legközelebb is, hiszen még megannyi izgalmat rejt ez a kiváló program!

Érdekelnek hasonló cikkek ebben a témakörben? Kattints IDE!

Tetszett a cikk? Lájkold, oszd meg, ajánld ismerőseidnek!

3 thoughts on “Google Táblázat: Tovább az úton – Adatok menü

 1. Szenti

  Kedves Orsolya!

  Van egy nagyobb táblázat, amit több kollégám is egyidőben használ. Az lenne a kérdésem, hogy azt meg lehet e valósítani, hogy ha az egyik kolléga szűrő segítségével leszűri a táblát egy paraméterre, akkor a többi kollégánál ez a szűrés ne lépjen érvényben és továbbra is az egész táblában tudjanak dolgozni, vagy épp ők is egy másik szűrést alkalmazzanak?

  A választ előre is köszönöm!

  Válasz
  1. Kovary Orsolya Szerző

   Kedves Szenti,
   Bár ilyen feladatba még nem ütköztem, ezért kipróbálni nem tudtam, utánakeresve a következőt találtam:
   A megnyitott táblázatban ki kell kapcsolni az aktuális szűrést, ezután az Adatok / Nézetszűrők / Új nézetszűrők létrehozása parancsnál tud minden felhasználó egy olyan szűrőt létrehozni, ami csak nála befolyásolja a táblázatot. A szűrőt a többiek is látni fogják, ezért akár el is lehet nevezni, ha a Név: 1. szűrő szövegre kattint, és átírja az ott lévő szöveget. További beállítások a fogaskeréknél, vagy a nézetszűrő kikapcsolása a fekete sáv jobb szélén lévő X-re kattintva.

   Üdvözlettel:
   Kőváry Orsolya

   Válasz
 2. Balázs

  Amennyiben nem kell adatot módosítani, javasolnám a “Query” függvénnyel történő lekérdezést – (természetesen külön sheet-en); vagy apps script-tel történő lekérdezést, nyilván annak függvényében, hogy mi a szűrés további célja.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..